woensdag 19 juni 2013


Scholen in de kasteeltuin  van Assumburg

De cultuurwerkgroep van B.S. de Zevenhoeven is in samenwerking met de Stichting kasteeltuin Assumburg, hard aan de slag  gegaan, om in korte tijd drie (dezelfde) leskisten voor de groepen 1 t/m 8 te ontwikkelen met lesmateriaal voor onder-, midden- en bovenbouw, rond de kasteeltuin van Slot Assumburg. De kisten zijn niet alleen bedoeld voor de eigen school, alle scholen in en rond Heemskerk kunnen er gebruik van maken.

Het is een ambitieus plan. Dat tot nu toe door een kleine groep mensen wordt uitgevoerd. In de toekomst is het de bedoeling dat de scholen die gebruik gaan maken van de leskisten, en zelf nieuw lesmateriaal ontwikkelen, dit aan de bestaande leskisten toevoegen.

De Historische Kring Heemskerk leverde informatie aan over de geschiedenis van Slot Assumburg.

De cultuurbrigade Heemskerk wordt het centrale uitleenpunt van de leskisten en via hun Nieuwsbrief die naar alle scholen in de omgeving uitgaat worden de kisten gepromoot. Nanda Groen, cultuurcoach, levert een bijdrage voor de leskisten. Zij heeft samen met een school uit Heemskerk lesmateriaal ontwikkeld rond het moderne beeld "De Sabijnse Maagdenroof" van de kunstenares Elisabeth Stienstra dat prominent in de tuin staat.

De ontwikkeling van de leskisten is dus in volle gang!                                                                           

Digitaal is al veel materiaal klaar. Het wordt nu op dvd schijven gebrand, en foto's worden afgedrukt en geplastificeerd. Er zijn handleidingen en lessen uitgeschreven. De kleding setjes voor de groepen die de kasteeltuin gaan bezoeken moeten nog gemaakt worden, de patronen zijn uitgezocht en besteld. Aan de vormgeving van de leskist wordt ook nog gewerkt, gedacht wordt aan houten groenten kratten, waar een deksel op wordt gemaakt.

Boeken over kasteel Assumburg en de geschiedenis van Kennemerland voor in de leskisten worden gekocht bij boekhandel Stumpel in Heemskerk, die de boeken met korting wil leveren!

We streven erna dat in september de eerste leskisten aan de scholen uitgeleend kunnen worden. Voor de zomervakantie hopen we het project af te kunnen ronden. En dat de leskisten in het komende schooljaar in gebruik kunnen worden genomen door de scholen Heemskerk.

Christa Kroder, B.S. De Zevenhoeven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten