maandag 1 juli 2013

Een eigen liedbundel
De samenwerking met de amateurkunstenaars is goed bevallen. De sfeer was ontspannen, en het was goed te merken dat de kunstenaars ervaring hadden in het lesgeven aan verschillende doelgroepen.  Je kon merken dat de kunstenaars ook zelf genoten van onze leerlingen. De verwondering over wat leerlingen soms vertelden terwijl ze aan het werk waren was zichtbaar, bij zowel kunstenaars als leerkrachten.
Leerkrac hten vertelden ook dat ze soms verbaasd waren over leerlingen die gewoonlijk moeizaam op gang komen met het vertalen van fantasie naar papier, nu met geen of weinig schroom aan het werk gingen. Of dat nou aan de ‘vreemde gezichten’, de opdracht of het liedje dat ze moesten illustreren lag, is moeilijk te zeggen. Bij onze leerlingen is dat moeilijk na te vragen. 

Gelukkig is al het werk van de leerlingen gebundeld in een prachtig boekje, dat gedrukt is in eigen beheer, ook met behulp van het projectgeld. De leerlingen hebben allemaal zo’n boekje met liedjes en illustraties thuis. Zo kunnen ze er samen met hun ouders (of leerkracht) in kijken en op hun manier vertellen over wat ze gemaakt hebben.  Een prachtig resultaat van een mooi, sympathiek project, dat helemaal paste in onze culturele jaarthema ‘Literair’.
Wat wij vooral hebben geleerd is dat onze leerlingen niet alleen ge├»nspireerd kunnen worden door anderen, maar zelf ook anderen inspireren.  Dat zagen we terug aan de gastkunstenaars, maar ook bij onszelf. De leerlingen kunnen ons kennelijk nog steeds verrassen met hun creativiteit, het plafond is nog lang niet bereikt! 

Daarom hebben we ons voorgenomen steeds nieuwe kanalen te zoeken om de creativiteit te blijven ontwikkelen, iets dat onze leerlingen zo goed kunnen gebruiken. Daarvoor kunnen we capaciteit van buitenaf naar binnen halen, dat hoeft niet duur te zijn, of allemaal alleen maar via de geijkte paden. Ons  netwerk  moet verder gaan reiken dan alleen de kunstinstellingen. Zo ontmoet je mensen die veel in huis hebben, maar zelf ook graag iets willen leren, en dus niet zoveel hoeven te kosten!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten