maandag 8 juli 2013

Resultaten viltprojectop De Delta in Purmerend



De doelen die wij vooraf gesteld hadden zijn behaald.  Wij wilden de kinderen een erfgoed gerelateerde activiteit aanbieden om ons jubileumjaar feestelijk af te sluiten. En feest was het zoals u in de voorgaande blogs hebt kunnen lezen en zien.
Door het maken van o.a. gebruiksvoorwerpen ( hoesje voor de mobiel) hebben wij een techniek van jaren her naar het heden kunnen trekken. De inleidende lessen zorgden o.a. voor kennis over het maken van kleding in het verleden ( gehanteerde begrippen o.a. wol-linnen-leer-spinnen-weven-breien-leerlooien).
De kinderen hebben hun motorische vaardigheden op een heel nieuwe manier kunnen oefenen( wrijven-masseren-knijpen-duwen-rollen met de vingers en handen), ook nodigde de kleurrijke wol uit tot het maken van een heel  “eigen “product door het schikken naar eigen inzicht van de wol op de onderliggende laag.
De expertise van de amateur/kunstenaar was, ondanks de gevolgde workshop door de leerkrachten, onmisbaar. Onverwachte problemen (de wol laat los, ik heb teveel zeep, er zit een gat in mijn werk) werden door haar soepel opgelost.
De leerkrachten voelen zich ( terecht) nog onvoldoende bekwaam om zelf in de klas te gaan vilten. Om deze techniek goed in de vingers te krijgen is het, net als bij beginnend lezen, een kwestie van “kilometers maken”, veel doen dus.  Wel is het een kennismaking geweest die uit kan nodigen tot het volgen van workshops/cursus.
Het regelen van ouderhulp viel, ondanks het aanbod: gratis workshop vilten voorafgaand aan het meehelpen in de klassen, niet mee. Wij hadden dan ook al heel wat andere activiteiten die te maken hadden met ons jubileum achter de rug; ouders waren wat “hulpmoe”. We hebben het op kunnen lossen door mensen die bekend waren met de vilttechniek te vragen  te komen helpen.
Wij kijken, kortom, terug op een geslaagde en waardevolle activiteit.
Paula Stuijt, cultuurcoördinator obs de Delta te Purmerend

Geen opmerkingen:

Een reactie posten